Projekt – Rezydencja Dąbrówki Nowy Sącz

Projekt – Rezydencja Dąbrówki Nowy Sącz



Rezydencja Dąbrówki Nowy Sącz.

Głównym założeniem projektu było wykorzystanie naturalnych materiałów. Aby wykorzystać walory działki budynek został wkomponowany w lekkie wzniesienie. Okładziny kamienne i drewniane ścian zewnętrznych naturalnie przechodzą do wnętrza poszczególnych pomieszczeń budynku wyczarowując klimat wnętrza, którego centralną część stanowi część dzienna. Wnętrze zostało podzielone na cztery strefy funkcjonalne: strefę dzienną gdzie toczy się życie rodzinne, nocną, telewizyjną oraz techniczną. Poszczególne pomieszczenia zostały rozlokowane z poszanowaniem kierunków świata- wejście i strefa techniczna od strony północnej, pokój dzienny, jadalnia z ekspozycją południowo-wschodnią oraz południowo-zachodnią, sypialnie od strony zachodniej.

Inwestorzy nie są fanami telewizji dlatego centrum domu stanowi klimatyczny kominek oraz wysokiej jakości sprzęt multimedialny do odtwarzania muzyki, a telewizor znalazł swoje miejsce na poddaszu w specjalnie do tego zaprojektowanym pokoju multimedialnym. W budynku w związku z wymaganiem planu zagospodarowania przestrzennego został zaprojektowanych dach wielospadowy pokryty ceramiczną dachówką typu mnich-mniszka.

Aby stworzyć idealne miejsce do relaksu i spędzania czasu w gronie rodziny i przyjaciół zaprojektowane zostały przydomowe pergole tarasowe zarówno w części dziennej jak i nocnej. Duże przeszklenia okienne od strony południowej i zachodniej doświetlają i dogrzewają pomieszczenia w okresie jesienno-zimowym.
Powierzchnia użytkowa: 370m2

>pozostałe rezydencje